2017-12-19 piroger
Piroger är perfekt till lunch och middag! Och dessa är väldigt bra att ha i frysen för dagar man inte orkar eller hinner laga mat! Värm två minuter så är de klart :)

16 st
Ingredienser
Deg
150 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
2 ägg
1 liter vetemjöl
Fyllning
400 g nöt eller blandfärs
2 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
Salt och peppar
0.5 dl chilisås
0.5 dl tomatpuré
2 msk soja
(Vill man ha med tacosmak går det bra att hälla i en påse)
Pensling
Ägg och mjölk
Gör så här
Heller smöret i en kastrull. Häll i mjölken och låter bli fingervarmt (37 grader). Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.
Hacka lök och vitlök. Stek tills det blir mjuka. Tillsätt sedan färsen och krydda. Fräs ihop och rör ner chilisås, tomatpuré och soja. Salt och peppar.
Arbeta ihop degen smidigt. Dela i 16 bitar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta. Lägger några matskedar fyllning på ena sidan av varje platta. Vika över den andra sidan och tryck noga ihop kanterna med en gaffel. Låt dem jäsa på en plåt med
bakplåts papper 15 minuter. Sätt ugnen på 225 ° C.
Pensla med en blandning av uppvispat ägg och mjölk. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter.

